Pepen parhaat biisit

Pepen tunnetuiksi tekemistä lauluista monet ovat jääneet elämään ikuisesti suomalaisten sydämiin. Osa niistä on saavuttanut suuren yleisön suosion ja niiden levytyksiä on myyty suuria määriä. Osa teoksista on saanut monet kriitikot ylistämään niitä. Osa Pepen biiseistä ovat olleet musiikillisesti kokeilevampia ja ehkä siksi jääneet parhaiten mieleen. Toiset taas ovat niin yleismaailmallisen aseistariisuvia, ettei niiden vaikutukselta voi kukaan jäädä kylmäksi. Olivatpa perustelut mitkä tahansa, jokainen voi löytää Pepe Willbergin tuotannosta omasta mielestään, omalla tavallaan parhaat ja omaa elämäänsä parhaiten tulkitsevat tai juuri tiettyyn elämäntilanteeseen sopivat biisit.

Mr Tambourine man

60 -luvun Islanders -yhtyeen aikojen kaikkein suosituimpia lauluja ovat tarttuvat coverbiisit East Virginia ja Hey Boba Lou. Nuo kappaleet ovat tosin Dannyn laulamia, sillä hänet oli tuolloin otettu bändin laulajaksi ja keulahahmoksi. Pepe Willberg oli kyllä toki kokoonpanossa edelleen mukana, mutta kitaristina. Dannyn aloitettua armeijan, Pepe siirtyi yhtyeen laulajaksi, muttei päässyt Islandersin aikana koskaan levyttämään laulajana. Islandersien sulauduttua yhtyeeseen The Finnish Beatmakers, Pepe kuitenkin teki debyyttinsä levytettynä laulusolistina. Biisi oli Bob Dylanin Mr Tambourine Man ja se ilmestyi yhtyeen singlellä vuonna 1965.

Rööperiin ja pari muuta kestosuosikkia

Pepe Willbergin Jormas -yhtyeen vuosien saatossa kaikkein parhaiten aikaa kestänyt ja suuren yleisön mieleen jäänyt biisi on varmasti Rööperiin. Toinen suuren suosion jo aikanaan saavuttanut biisi Pepen laulamana on Saat Miehen Kyyneliin. Pepe & Paradisen eittämättä parhaan suosion saaneet laulut ovat Elämältä kaiken sain sekä Aamu, jotka levytettiin vuonna 1972. Pepen soolouran aikaiset parhaiten suomalaisten mieliin jääneet biisit ovat Sinulle -levyltä vuodelta 1976 kuten kappale Ovensuu, joka on käännöscover Beatlesin laulusta Long and Winding road. Toinen erityisesti ihmisten mieliin jäänyt kappale tuolta levyltä on Leif Wagerin alkuperäisesti esittämä Romanssi. Myös Pepe on itse maininnut haastattelussa tämän kappaleen yhdeksi suosikeistaan etenkin sen tunteikkuuden vuoksi ja Pepe onkin aina mielellään esittänyt kyseistä kappaletta.

Pepe Willberg on myös säveltänyt useita upeita kappaleita toisille kotimaisille esiintyjille. Parhaiten tunnetuiksi näitä Pepen kappaleita ovat tehneet esimerkiksi laulajat Paula koivuniemi, Joel Hallikainen ja Mika Pohjonen. Pepe Willbergin säveltämä ja Paula Koivuniemen esittämä laulu on Hetken maistoin elämää, joka ilmestyi vuonna 1993 Paulan levyllä Rakkaudella, sinun. Joel Hallikainen taas on levyttänyt Pepe Willbergin tälle säveltämän ja puolestaan Timo Koivusalon sanoittaman kappaleen Hyvästi voi sanoa vain kerran. Myös Mika Pohjonen on levyttänyt mieliin jääneen Pepen säveltämän Iltatuuli -kappaleen.

Mestareiden toinen tuleminen

Mestarit Areenalla levy, joka julkaistiin vuonna 1999, on kuin kertaus kokoonpanossa mukana olleiden suurten tähtien pitkästä urasta. Sillä ei ollutkaan uusia sävellyksiä, vaan kokoelma parhaiten ihmisten mieleen jääneitä klassikoita. Kyseessä on tupla-albumi joka on koottu Mestarit kiertueen livetaltioinneista, joten niissä on erilainen tunnelma ja energia kuin kappaleiden alkuperäisissä levytyksissä. Tämä levy toi uudelleen suosioon jo hieman suurelta yleisöltä unhoon jääneitä Pepen suurtulkintoja. Näitä ovat kappaleet kuten muun muassa Aamu, Elämältä kaiken sain ja Saat miehen kyyneliin.

Uudistunut Pepe

Vuonna 2014 julkaistu Pepe & Saimaa -levy on yhteistyö tuottaja Matti Mikkolan ja tämän Saimaa -yhtyeen kanssa. Se saavutti niin yleisön kuin kriitikoidenkin suosion ja olikin ensimmäinen Pepe Willbergin levy, joka nousi jo julkaisuviikkonaan Suomen virallisen albumilistan kärkeen. Yhtenä levyn parhaista biiseistä onkin pidetty jo vuonna 2012 singlenä julkaisua Lyhyenä Hetkenä -kappaletta. Lyhyenä hetkenä oli vuonna 2012 Radio Suomen soitetuin kappale. Erinomaisina tämän levyn kappaleita on pidetty sen vuoksi, että erilaisuudestaan huolimatta ne tuntuvat olevan osa suurta kokonaisuutta. Etenkin kriitikot ovat kertoneet pitävänsä erityisesti kappaleiden sovituksista sekä siitä, että niiden nauhoituksiin on tosissaan panostettu.

Mikä sitten on Pepen paras kappale? Sen jokainen kuulija päättäköön itse. Taiteen kokeminen on kovin subjektiivista ja omaan henkilökohtaiseen kokemukseen perustuvaa. Entä mihin Pepen tie vie jatkossa? Sen vain aika näyttää. Uskon että tulevaisuudessa kuulemme uudistunutta Pepeä, mutta myös paljon klassikoita. Tällä hetkellä etenkin Vain Elämää ohjelman ansiosta on kovin trendikästä että nuoret artistit tekevät klassikoista omia cover- versioitaan. Tulemme varmasti kuulemaan näitä lisää jatkossakin. Uskon myös, että Pepen lauluja kuullaan tulevaisuudessa enemmän myös uusien formaattien kautta kuten Online kolikkopelien taustamusiikkina.